Режим роботи магазина:
ПН - НД: з 9:00 до 20:00
Передзвоніть мені
0 Кошик 0 грн
Віталайн (Vitaline)

Процеси обміну речовин і енергії

Процеси обміну речовин і енергії

Процеси обміну речовин і енергіїТравний апарат людини — це система, за допомогою якої здійснюється перетравлення їжі, всмоктування корисних речовин у кров і лімфу, а також виведення залишків розклалися продуктів харчування.

До її складу входять органи шлунково-кишкової системи і додаткові органи, які не менш важливі. Існує три відділення травної системи: першої & mdash; передній & mdash; презентований горлом, ротовою порожниною і стравоходом. Вони відповідають в основному за механічну переробку їжі. До другого — середньому & mdash; відносяться шлунок, товста і тонка кишки, підшлункова залоза і печінку. Тут здійснюється вже власне хімічна обробка продуктів харчування і всмоктування корисних речовин. І останнє — заднє відділення — представлено прямою кишкою, яка забезпечує виведення зайвих продуктів з організму.

Повний шлях проходження їжі виглядає так: спочатку їжа потрапляє в рот, де здійснюється механічне її подрібнення і обробка слин, потім — у глотку, стравохід. Після стравоходу їжа виявляється в шлунку. У шлунку безпосередньо вже відбувається хімічне перетравлення продуктів харчування. Він може вміщати близько 500 мл речовини, якщо ви їсте більше, шлунок відповідно збільшується, розтягується. Також там виконується функція всмоктування біологічно активних речовин. Потрапивши в тонку кишку, починається процес травлення. Закінчується процес обробки продуктів харчування вже в товстій кишці формуванням калу. Цей шлях в цілому становить 9 метрів (від рота до анального отвору). До речі, процес травлення починається ще до власне страви. Вже лише при вигляді або запаху продуктів харчування починає виділятися травний сік. Процес запущений.

Як вже зазначалося вище, крім органів шлунково-кишкової системи існують і допоміжні органи. Вони виконують не менш важливу роль, адже також беруть участь в переробці їжі. Наприклад, печінка виділяє жовч, без якої не зможе розділитися жири на дрібні краплі. Або ж слинні залози. Саме вони виділяють слину, яка допомагає обробляти їжу. Цікаво, що на протязі всього дня виділяється слини в межах 1,5 л. Важливе місце займає і підшлункова залоза, выделявшая панкреатичний сік, без якого не зможуть перетравитися білки, вуглеводи і жири.

Тобто з їх допомогою розщеплюється величезна кількість природних елементів. Без них процес травлення був би неповноцінним, скрутним.
Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
Ім'я Прізвище*
Email
Введіть коментар*
41 + ? = 46
Введіть капчу*
Рекомендовані товари